Sidor

söndag 6 november 2016

Jordgubbsmoussetårta på krispig chokladbotten

20 bitar

Ingredienser:

Botten:
200 g vit choklad
6 dl rice krispies

Mousse:
1 liter färska jordgubbar eller 900 g frysta (tinade)
2 1/2 dl strösocker
1 citron, rivet skal + 1/2 dl pressad
7 gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt

Servering:
Jordgubbar eller andra bär

Gör så här:
1. Vik två bakplåtspapper 3-4 gånger till två långa remsor, lika breda som två 1 1/2 liters brödformar. Täck bottnarna och kortsidorna.
2. Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikron. Rör ner Rice Krispies och fördela i botten på de båda formarna. Ställ kallt att stelna.
3. Mixa jordgubbar, socker, citronskal och saft tills sockret löst sig i en matberedare eller mixer.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa under tiden grädden fluffig i en stor skål. Rör ner yoghurt och jordgubbsmix men spara 1-1 1/2 dl till rippel.
5. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner ett par deciliter av gräddblandningen i gelatinbladen och häll det i en fin stråle under omrörning i moussen. Fördela moussen över bottnarna. Häll ripplet i en ringlande rörelse överst och ställ formarna i frysen.
6. Ta fram moussen 1 timme före servering, lossa formarna och dra av pappret, låt stå i sval eller rumstemperatur. Servera gärna färska jordgubbar eller andra bär till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar