4 personer
Anka
Ingredienser:
2 ankbröst med fettkappan kvar (850 g)
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Snitta fettkappan i ett rutmönster. Salta och bryn med fettkappan neråt 4-5 min tills den fått fin färg. Vänd och stek färdigt i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60 gradet. Håll brösten varma i folie. Spara stekspadet till såsen.
Apelsinsås
Ingredienser:
Finrivet skal av 1 apelsin
Saft av 2 apelsiner (ca 2 dl)
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 dl torrt vitt vin
1 msk konc kalvfond
½ tsk salt
1 tsk Maizenaredning
Stekspadet från ankan
1 msk smör
Gör så här:
Finriv det gula skalet från 1 apelsin som sparas till servering. Pressa saften ur 2 apelsiner. Blanda socker och vinäger i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har smält och låt det bubbla vidare tills blandningen tar lite färg utan att bli bränd.
Dra kastrullen från plattan. Blanda ner apelsinsaft, vitt vin, kalvfond och salt. Koka ihop tills ca 2 dl återstår. Strö i maizenaredning och låt koka upp. Tillsätt stekspadet från ankbrösten. Vispa i smöret.
Vinbräserad lök
Ingredienser:
3-4 rödlökar (ca ½ kilo)
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
½ msk fänkålsfrö
½ tsk strösocker
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Skala och skiva löken. Hetta upp oljan och fräs löken under omrörning, ca 5 min. Häll på vinet och tillsätt fänkålsfrön och socker. Smaka av med salt och peppar. Rör om väl och låt sedan löken sjuda på svag värme under lock, ca 10 min tills den mesta vätskan kokat in. Värm före servering.
Mos
Ingredienser:
800 g fast potatis
1 msk smör
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten. Häll av vattnet och gör mos av potatisen med elvisp. Vispa i smör, grädde, mjölk och salt.
Servera ankan i skivor med mos, lök och sås. Strö över det finrivna apelsinskalet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar