måndag 25 mars 2019

Kåldolmar

2 portioner

200 g nötfärs
6 blad vitkål
2 dl riven blomkål
1 nypa havssalt
1 dl finhackad persilja + till såsen
1 gul lök
Olivolja till stekning
2 dl vatten eller benbuljong
Honung eller kokos aminos
Ca 1 tsk arrowrot

Till servering:
Rårörda lingon med honung
Kokta grönsaker, t.ex. morötter, broccoli, majrova, sötpotatis eller palsternacka

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Bryt av bladen från vitkålshuvudet och koka dem tills de är mjuka.
3. Riv blomkålen grovt och blanda med färsen. Salta och rör ner persiljan.
4. Finhacka och stek löken i lite olja. Blanda ner den i färsröran.
5. Skär bort den grova delen i mitten av vitkålsbladen i en v-form.
6. Fyll bladen med färsröran och vik ihop till kåldolmar.
7. Häll vattnet eller buljongen i en liten ugnsfast form och lägg ner dolmarna med skarven nedåt. De ska vara täckta till hälften av vätska. Ringla över lite honung eller kokos aminos.
8. Ställ formen mitt i ugnen och tillaga i ca 35 minuter.
9. Ta ut dolmarna och sila av skyn i formen ner i en kastrull. Värm, red med arrowrot och vispa ihop till en sås. Blanda i lite extra persilja.

Servera kåldolmarna med sås, lingon och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar