4 portioner
Ingredienser:
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9 dl buljong (vatten och grönsaks- eller svampfond)
2 msk olivolja
3 dl avorio-, carnaroli- eller arborioris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
250 g champinjoner
3 msk mjölkfritt smör
2 dl riven parmesanost (veganskt: uteslut eller ersätt med alternativ)
Salt och nymalen svartpeppar
Bladspenat till servering
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp vatten till buljongen och blanda i fond.
2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
3. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter ca 25 minuter.
4. Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
5. Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite bladspenat på toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar