• Livsmedelsfärgämnen: tartrazin (E102), kinolingult (E104), para-orange (E110), azorubin karmosin (E122), amarant (E123), nykockin (E124), erytrosin (E127)
• Konserveringsmedel: sorbinsyra och salter (E200-203), bensoesyra och salter (E210-213), sulfiter (E220-227), ortofenylfenol (E231-232)
• Övriga: nitrater (E251-252), glutamat (E620-625)
• Surhetsreglerande medel: di-, tri-och polyfosfater
• Antioxidanter: butylhydroxianisol (BHA; E320), butylhydroxitoluen (BHT; E321)
• Läkemedel: Ipren, Diklofenak
• Konserveringsmedel: sorbinsyra och salter (E200-203), bensoesyra och salter (E210-213), sulfiter (E220-227), ortofenylfenol (E231-232)
• Övriga: nitrater (E251-252), glutamat (E620-625)
• Surhetsreglerande medel: di-, tri-och polyfosfater
• Antioxidanter: butylhydroxianisol (BHA; E320), butylhydroxitoluen (BHT; E321)
• Läkemedel: Ipren, Diklofenak
Mejeriprodukter
Inkludera (om utan tillsatser)
Mjölk
Färskost, mozzarella
Smör
Grädde
Eliminera
All övrig ost, särskilt lagrad hårdost och mögelost
Gräddfil, yoghurt, fil
Ägg
Tillåtna
Äggula. Genomkokt äggvita (i små mängder).
Ej tillåtna
Rå äggvita
Bröd och flingor
Tillåtna
Allt rent oblekt mjöl
Rena oblekta gryn
Färskt bröd utan otillåtna ingredienser
Pasta
Ej tillåtna
Gluten? Råg?
Grönsaker
Tillåtna
Alla färska och frusna grönsaker utom ej tillåtna
Ej tillåtna
Kategori 2: Aubergine, Avokado, Oliver, Paprika, Spenat, Tomat, Syrade grönsaker
Kategori 1: Brysselkål, Lök, Mangold, Sockerärter, Svamp
Frukt
Tillåtna
Ej tillåtna
Kategori 3: Citrusfrukter
Kategori 2: Ananas, Banan, Hallon, Jordgubbar, Kiwi
Kategori 1: Fikon, Mango, Plommon, Päron, Rabarber, Vattenmelon
Oklart: Russin, Svarta vinbär, Persikor, Nektariner, Krusbär, Dadlar, Tranbär, Körsbär, Aprikoser
Kött, fisk och kyckling
Tillåtna
Kött eller kyckling som är färsk och nylagad
Fisk som är lagad inom 30 minuter från att den fångats (eller fryst direkt på båt).
Ej tillåtna
Alla rester av tillagad mat
Allt processat kött / Charkuterier
Skaldjur
Alla fisk som inte är färsk eller fryst
Bönor och Ärtor
Ej tillåtna
Kategori 2: Linser, Sojabönor, Bönor, Kikärtor, Tofu
Kategori 1: Gröna bönor, Gröna ärter, Sockerärter
Nötter
Kategori 3: Valnöt
Kategori 2: Jordnötter
Kategori 1: Mandel, cashew, hasselnöt, pinje
Fröer
Kategori 2: Solros
Kategori 1: Sesam, Vallmo
Fett och Olja
Tillåtna
Smör
Rapsolja
Kokosolja
Olivolja
Ej tillåtna
Margarin
Kryddor och örter
Tillåtna
Alla färska, frusna örter utöver de som är ej tillåtna
Ej tillåtna
Kategori 2: Peppar, Senap
Kategori 1: Dill, Gräslök, Ingefära
Undvik: Anis, Kanel, Nejlika, Curry, Muskot, Kryddmixer, Paprika, Vanilj
Socker och sötningsmedel
Tillåtna
Socker
Honung
Lönnsirap
Kokossocker
*Tänk dock på att socker omvandlas till alkohol i kroppen och alkohol är inte bra för histaminintoleranta så trots att socker är tillåtet så bör du försöka hålla ner sockernivåerna.
Ej tillåtna
Sötningsmedel
Smaksatt sirap
Annat
Tillåtna
Bakpulver
Ej tillåtna
Jäst
Choklad / Kakao
Vinäger
Te (grönt och svart är fermenterat)
Alkohol (utom ev. histaminfritt vin)
Inkludera (om utan tillsatser)
Mjölk
Färskost, mozzarella
Smör
Grädde
Eliminera
All övrig ost, särskilt lagrad hårdost och mögelost
Gräddfil, yoghurt, fil
Ägg
Tillåtna
Äggula. Genomkokt äggvita (i små mängder).
Ej tillåtna
Rå äggvita
Bröd och flingor
Tillåtna
Allt rent oblekt mjöl
Rena oblekta gryn
Färskt bröd utan otillåtna ingredienser
Pasta
Ej tillåtna
Gluten? Råg?
Grönsaker
Tillåtna
Alla färska och frusna grönsaker utom ej tillåtna
Ej tillåtna
Kategori 2: Aubergine, Avokado, Oliver, Paprika, Spenat, Tomat, Syrade grönsaker
Kategori 1: Brysselkål, Lök, Mangold, Sockerärter, Svamp
Frukt
Tillåtna
Ej tillåtna
Kategori 3: Citrusfrukter
Kategori 2: Ananas, Banan, Hallon, Jordgubbar, Kiwi
Kategori 1: Fikon, Mango, Plommon, Päron, Rabarber, Vattenmelon
Oklart: Russin, Svarta vinbär, Persikor, Nektariner, Krusbär, Dadlar, Tranbär, Körsbär, Aprikoser
Kött, fisk och kyckling
Tillåtna
Kött eller kyckling som är färsk och nylagad
Fisk som är lagad inom 30 minuter från att den fångats (eller fryst direkt på båt).
Ej tillåtna
Alla rester av tillagad mat
Allt processat kött / Charkuterier
Skaldjur
Alla fisk som inte är färsk eller fryst
Bönor och Ärtor
Ej tillåtna
Kategori 2: Linser, Sojabönor, Bönor, Kikärtor, Tofu
Kategori 1: Gröna bönor, Gröna ärter, Sockerärter
Nötter
Kategori 3: Valnöt
Kategori 2: Jordnötter
Kategori 1: Mandel, cashew, hasselnöt, pinje
Fröer
Kategori 2: Solros
Kategori 1: Sesam, Vallmo
Fett och Olja
Tillåtna
Smör
Rapsolja
Kokosolja
Olivolja
Ej tillåtna
Margarin
Kryddor och örter
Tillåtna
Alla färska, frusna örter utöver de som är ej tillåtna
Ej tillåtna
Kategori 2: Peppar, Senap
Kategori 1: Dill, Gräslök, Ingefära
Undvik: Anis, Kanel, Nejlika, Curry, Muskot, Kryddmixer, Paprika, Vanilj
Socker och sötningsmedel
Tillåtna
Socker
Honung
Lönnsirap
Kokossocker
*Tänk dock på att socker omvandlas till alkohol i kroppen och alkohol är inte bra för histaminintoleranta så trots att socker är tillåtet så bör du försöka hålla ner sockernivåerna.
Ej tillåtna
Sötningsmedel
Smaksatt sirap
Annat
Tillåtna
Bakpulver
Ej tillåtna
Jäst
Choklad / Kakao
Vinäger
Te (grönt och svart är fermenterat)
Alkohol (utom ev. histaminfritt vin)
Kategori 3
Alkohol
Frukt: Citrusfrukter
Kött: Charkuterier, Fisk (konserverad eller rökt)
Mejeri: Lagrad ost
Fermenterade produkter (inkl. soja, picklade grönsaker)
Vinäger
Nötter: Valnöt
Tillsatser: Färgämnen, Förtjockningsmedel, Konserveringsmedel
Kategori 2
Frukt & bär: Ananas, Banan, Hallon, Jordgubbar, Kiwi
Grönsaker: Aubergine, Avokado, Baljväxter, Oliver, Paprika, Spenat, Tomat
Kryddor: Chili, Choklad, Curry
Fröer: Solros
Jäst
Mejeri: Ost
Kryddor: Peppar, Senap
Soja (inkl. sojamjölk)
Te
Ägg
Nötter: Jordnöt
Kategori 1
Grönsaker: Brysselkål, Lök, Mangold, Sockerärter, Svamp
Surdegsbröd, jästa bröd
Kryddor: Dill, Gräslök, Ingefära
Frukt & bär: Fikon, Mango, Plommon, Päron, Rabarber, Vattenmelon
Kött: Fläsk, Vilt
Fröer: Sesam, Vallmo
Gluten, Vete
Havremjölk
Kaffe, Te
Nötter: Mandel, cashew, hasselnöt, pinje
Mejeriprodukter
Mineralvatten
Råg
Jag trodde att kokboken skulle innehålla recept för histaminintoleranta, men där finns ingredienser som rödvin, balsamicovinäger och parmesan - matvaror som vi histaminintoleranta inte bör äta. Har jag missuppfattat något?
SvaraRadera