torsdag 6 oktober 2011

Marängbotten med limekräm och bär

4 portioner
30 min + 1½ timme i ugn

Ingredienser:
1 ägg
1 dl strösocker
100 g bär (t.ex. björnbär eller hallon)
2 lime
2 msk smör (ca 25 g)
½ msk Maizena majsstärkelse
1 dl turkisk yoghurt (10%)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100 grader. Dela ägget och spara äggulan.
2. Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt 3 msk socker, lite i taget, och vispa till en blank smet. Bred ut smeten till fyra bottnar (skålade) på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 1½ timme tills de är lätta och torra. Låt marängerna kallna på galler.
4. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Mät saften till 3 msk, späd med vatten om det är för lite.
5. Blanda äggula, limesaft, smör, majsstärkelse och resten av sockret i en liten kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt krämen kallna och blanda den sedan med yoghurt.
6. Fördela limekrämen på marängbottnarna och strö över bär och limeskal strax före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar