fredag 7 oktober 2011

Oxfilé med rödvinssås


8 portioner

Ingredienser:
8 skivor oxfilé, ca 1,2 kg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör
3 dl grovriven lagrad prästost
1 dl grovhackade valnötter (valfritt)
1 dl crème fraiche

Ingredienser rödvinssås:
2 schalottenlökar
4 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
1 msk maizena majsstärkelse
100 g rumstempererat smör (valfritt)

Gör så här:
1. Låt köttet bli rumstempererat. Salta och peppra köttet och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, låt kallna.
2. Rör ihop ost, crème fraiche och ev. nötter.
3. Skala och finhacka löken. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar ca 5 min. Vispa ner maizena utrört i lite vatten.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg oströran på köttet. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, ca 10 min om köttet önskas rosa.
5. Värm såsen och vispa ev. ner smöret i klickar. Servera med potatisgratäng och bearnaisesås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar