söndag 25 augusti 2013

Vetehjärtan

20 stycken

Ingredienser:
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt

Till fyllning:
50 g kylskåpskallt smör
Till garnering:
Ca 0,5 dl smält smör
Ca 1 dl pärlsocker

Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och häll den 37-gradiga (fingervarma) vätskan över den söndersmulade jästen i degbunken. Vispa slätt. Rör ner sockret och 3 dl av vetemjölet. Låt den lösa smeten jäsa i 30 minuter, eller till dubbel storlek.
2. Tillsätt saltet och så mycket vetemjöl att det blir en lätthanterlig deg. Låt den jäsa ytterligare 30 minuter, eller till dubbel storlek.
3. Kavla ut degen till en platta, cirka 40x45 cm. Ta osthyveln och hyvla tunna skivor smör över halva degplattan. Vik den andra delen över och kavla ut degen på nytt till cirka 40x45 cm. Ta med hjärtemått (9 cm brett) ut bakverk som läggs på bakplåtspappersklädda plåtar. Skarva degen till de sista bröden, eller lägg de ojämna bitarna direkt på plåt. Självklart kan man också skära degen i rektangulära eller liksidiga bitar i stället för att göra hjärtan.
4. Låt jäsa i 30 minuter, eller till dubbel storlek. Pensla med smör och dekorera med pärlsocker. Grädda bröden i 225 graders ugnsvärme cirka 8 minuter, eller till gyllenbrun färg. Hjärtebröden går utmärkt att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar