måndag 19 september 2011

Lax & örtsås

4 portioner
Tillagningstid 40 min + vila

Ingredienser:
500 g laxfilé

Lag:
1 l vatten
2 tsk salt
10 svartpepparkorn
1 gul lök
1 morot
Dill

Sås alternativ 1 (med stenbitsrom):
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk majonnäs
1 msk fransk honungssenap
3 msk hackad dill
1-2 msk hackad färsk dragon
Röd stenbitsrom
Salt, svartpeppar, lime

Sås alternativ 2 (med färska örter):
3 dl gräddfil
1 liten pressad vitlöksklyfta
2 tsk senap
1 dl hackade färska örter, t.ex. basilika, oregano, dill och persilja
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
1. Rör samman ingredienserna till såsen. Ställ i kylen minst 1 timme för att mogna.
2. Låt vattnet koka upp med salt och pepparkorn. Lägg i lök och morot i bitar. Låt koka under lock 10 min.
3. Lägg i dill och laxfiléer. Låt sjuda under lock tills laxen är färdig, det tar bara ett par minuter. Låt kallna i lagen.
4. Låt laxen rinna av. Servera med dillrullad potatis, sås, sallad, sparris och limeklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar