torsdag 29 september 2011

Långkokt högrev, dragonsås och stomp


6 portioner

Långkokt högrev

Ingredienser:
Ca 1½ kg högrev
1 gul lök
2 morötter
2 kvistar färsk dragon
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
2 tsk salt
7 dl torrt vitt vin
Vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader om man väljer att göra köttet i ugn.
2. Skala lök och morötter. Skär i grova bitar.
3. Putsa ev. högreven och dela i stora bitar alt. grytbitar. Lägg trångt i gryta/kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Fyll på med vatten så att det täcker.
4. Ställ in i ugnen och tillaga under lock ca 7 timmar. Eller sjud köttet på spisen minst 3 timmar.
5. Ta upp köttet, sila av spadet och mät upp 6 dl till såsen. Lägg tillbaka köttet och resterande spadet.

Ört- och citrontopping
Skala och finhacka 3 schalottenlökar. Blanda med 1 dl finhackad persilja, 2 msk finhackad dragon och 2 msk finrivet citronskal. Toppa högreven med gremolatan vid servering.

Gräddig dragonsås

Ingredienser:
6 dl spad från högrevskoket
3 dl vispgrädde
2 schalottenlökar
2 msk finhackad dragon
2 msk finhackad persilja
Salt, vitvinsvinäger, Maizena

Gör så här:
1. Koka ihop 6 dl av spadet i en kastrulll tills ca hälften återstår. Tillsätt grädden. Låt sjuda ca 5 min.
2. Skala och finhacka schalottenlöken. Tillsätt den, dragon och persilja.
3. Smaka av såsen med 2 krm salt och lite vitvinsvinäger, börja med 1 tsk, för att lyfta dragonsmaken.
4. Red såsen med Maizena.

Krämigt stomp

Ingredienser:
900 g potatis
300 g jordärtskockor
125 g smör
1-1½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt

Gör så här:
1. Skala potatis och skockor. Skär potatisen i mindre bitar eftersom de har längre koktid än skockorna.
2. Koka potatis och skockor i saltat vatten tills de är mjuka, ca 30 minuter. Häll av och låt ånga av.
3. Tillsätt smör, grädde och mjölk. Stöt till ett grovt mos med en potatisstöt. Krydda med 1 tsk salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar